Moderní epidemie obezity si vybírá své oběti také z řad hemofiliků, kterým kilogramy navíc můžou značně zkomplikovat jejich zdravotní stav. Boj s ručičkou na váze bývá nelítostný, změna jídelníčku vám však pomůže začít tento souboj úspěšně.
Rady do začátku
O zdravém životním stylu se snadno hovoří, avšak dodržovat několik základních zásad bývá někdy složité, ať už z důvodů časových, nebo ekonomických. Proto je vhodné začít se změnami pomalu a postupně, tak abyste si mohli na svůj nový životní styl pomalu zvykat. Zde je několik rad, které vám na začátku pomůžou:
- Vybírejte si svá jídla z potravin s vysokým obsahem škrobu – nejčastěji se jedná o přílohy, jako jsou brambory, rýže, těstoviny a chléb, tyto potraviny vám dodají potřebnou energii.
- Jezte dostatek ovoce a zeleniny několikrát denně (3–5×).
- Aspoň jednou týdně si v jídelníčku dopřejte rybu.
- Snižte příjem cukrů a nasycených mastných kyselin – jedná se především o slazené nápoje, smažené pokrmy, uzeniny a cukrovinky.
- Snažte se méně solit – sůl způsobuje zadržování vody v organismu.
- Pijte dostatek čisté vody – veškeré metabolické děje v lidském organismu probíhají ve vodě, a proto dostatečný příjem tekutin může urychlit vaše hubnutí. Pro představu by dospělý člověk měl vypít denně asi 2–3 litry vody.
- Nevynechávejte snídani!
- Důležitý je i pohyb – pokud chcete zhubnout, jde dodržování zdravého jídelníčku ruku v ruce s pravidelným pohybem.
Jak vypadá „zdravý talíř“
Příjem veškerých živin, minerálů a vitaminů uspokojíte jedině bohatou a pestrou stravou obsahující vyvážený podíl všech nezbytných látek. Pod pojmem „zdravý talíř“ si můžete představit složení svého celodenního jídelníčku. A jak by měl takový jídelníček vypadat?
- 1/3 vašeho jídelníčku by měla tvořit zelenina a ovoce.
- 1/3 by se měla skládat z potravin s vysokým obsahem škrobu.
- Ve zbylé 1/3 by měl být rovnoměrný podíl mléčných výrobků a masa, vajec a luštěnin.
Potravinové etikety mnoho napoví
Pokud se vydáte na nákup, nezapomeňte u potravin prohlížet potravinové etikety, ty vám mohou napovědět, zda je pro vás potravina vhodná, či není. Důležitá je kalorická hodnota (průměrný příjem dospělého člověka by měl činit 2 000 kcal denně) a složení jednotlivých živin. Vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem tuků a cukrů, naopak potraviny s vysokým obsahem bílkovin jsou vítány.
Změnou skladby jídelníčku a pravidelným pohybem nastupujete na cestu za nastolením vhodné váhy. Výsledky však nečekejte za den, lidský metabolismus na změnu vyžaduje delší dobu v podobě několika týdnů až měsíců. Na začátku vám jistě pomůže i váš lékař nebo můžete navštívit nutričního specialistu, důležité je prodiskutovat vhodnost diety vzhledem k vašemu onemocnění. Pokud však vytrváte, určitě budete zdravější a spokojení.
(holi)
Zdroj: www.haemophiliacare.co.uk