#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
World Hemophilia Day 2024
World Hemophilia Day 2024
World Hemophilia Day 2024

Kloubní náhrady u hemofiliků – co je potřeba vědět

Častou komplikací hemofiliků je kloubní poškození, které vzniká opakovaným krvácením do kloubu. Jedním z řešení těchto potíží je náhrada kloubu umělým. Kdy se k ní přistupuje, jaká jsou rizika a co pacienta čeká po operaci?
Kloubní náhrady u hemofiliků – co je potřeba vědět

Péče o hemofiliky je velmi speciální disciplínou a ani kloubní náhrady nejsou výjimkou. Jejich provedení se soustředí do specializovaného centra a i podmínky těchto operací jsou jiné. Nejčastěji se jedná o náhradu kolenního kloubu. 

Náhrada kloubu – kdy nastal správný čas?

Jedním z projevů hemofilie je vyšší krvácivost, která vede ke krvácení do měkkých tkání, kloubů, svalů nebo třeba do orgánových soustav. To kloubní je nejčastější – jeho opakováním dochází k chronickému zánětu kloubu, který dále poškozuje kloubní chrupavku a přiléhající kost. Tomuto stavu říkáme hemofilická artropatie. Hemofilika omezuje při pohybu a způsobuje mu bolest.

Žít s chronickou bolestí není nic jednoduchého, a proto se přistupuje k rehabilitaci, lékům proti bolesti a u těžších stadií k ortopedickým zákrokům. Jedním z nich je i výměna kloubu. 

Při posuzování, zda je kloubní náhrada pro hemofilika vhodná, se hledí na:

  • rentgenový snímek a stav kloubu obecně,
  • věk pacienta,
  • pacientův klinický stav (další nemoci a omezení, aktivní infekce),
  • bolestivost,
  • úroveň omezení hybnosti,
  • názor pacienta. 

Nejdůležitější je názor hemofilika

Rentgenový snímek je jedním z vodítek při hodnocení poškození kloubu, ale nedá se spoléhat výhradně na něj. Důležitým faktorem při rozhodování je věk pacienta. Kloubní potíže se u hemofiliků bohužel objevují v nižším věku a životnost kloubní náhrady není nekonečná a opakování operace má svoje rizika. Proto je často snaha operaci posunout do pozdějšího věku, aby z ní měl pacient co největší užitek. Podle studií je navíc životnost kloubní náhrady u hemofiliků nižší, jedním z důvodů je horší kvalita jejich kostí. 

Nicméně snad tou nejdůležitější částí rozhodnutí je samotný názor hemofilika. Jen on sám ví, co zvládá a jak moc stav kloubu ovlivňuje kvalitu jeho života. Někdy i mladí lidé trpí velkými bolestmi, a proto se u nich k náhradě kloubu přistoupí. Do vyměněného kloubu už hemofilik dále nekrvácí, zmizí také bolesti. Ale i tento zákrok má svoje rizika. 

Operací to nekončí

Stejně jako u jiných výkonů, i tady je nesmírně důležitá spolupráce pacienta. Operace je totiž jen prvním krůčkem - dál následuje intenzivní rehabilitace a rekonvalescence. Objevit se mohou i komplikace jako je infekce či pooperační krvácení. Obecně jsou komplikace u hemofiliků častější než u jiných ortopedických pacientů. 

Velkým rizikem je pooperační infekce, která může vést až k úplnému selhání náhrady. Z toho důvodu je nutné po operaci kloub hlídat a v případě přítomnosti jakýchkoliv změn se obrátit na ošetřujícího lékaře.  

(jala)

Zdroje a použitá literatura:

https://link.springer.com/article/10.1007/s00508-020-01798-4
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7443072/
https://www1.wfh.org/publication/files/pdf-1210.pdf

C-ANPROM/CZ/HEM/0055

Datum přípravy: 8/2023

Novinky

Fyzioterapie pro hemofiliky – instruktážní brožurka obsahuje preventivní cvičení i cviky po krvácení či operaci

Fyzioterapie pro hemofiliky – instruktážní brožurka obsahuje preventivní cvičení i cviky po krvácení či operaci

Zkušenosti posledních let jasně dokazují, že péče o jedince s hemofilií musí být komplexní. Tedy nezahrnuje pouze podávání léčivých přípravků, tzv. antihemofilik, ale také prvky fyzioterapie a rehabilitace. Správně vedené cvičení nejen urychlí a usnadní hojení při krvácení, ale je zásadní i při jeho prevenci. Nová brožurka pro hemofiliky nabízí názorné příklady cviků určených jak pro dospělé, tak i pro děti.
26. 3. 2024
Brožurka o přenašečkách je určena nejen jim a jejich blízkým, ale i zdravotníkům

Brožurka o přenašečkách je určena nejen jim a jejich blízkým, ale i zdravotníkům

Po delší době plánování a příprav se nám nedávno podařilo vydat brožurku O přenašečství hemofilie. Je to vůbec první takto ucelený česky psaný edukační materiál, jehož cílem bylo shrnout danou problematiku – se všemi jejími projevy a důsledky. Na přípravě této brožury spolupracovala řada lékařů, zpracovala ji naše společnosti MeDitorial a iniciovali ji zástupci pacientských organizací, zejména pak předsedkyně společnosti Hemojunior a zároveň přenašečka hemofilie Kateřina Altmanová. Tématu přenašečství i brožurce se věnujeme i v následujícím rozhovoru s ní.
26. 3. 2024
Čeká vás zavedení portu? Přečtěte si o podrobnostech

Čeká vás zavedení portu? Přečtěte si o podrobnostech

Port je malá podkožní komůrka, která dokáže výrazně usnadnit život celé řadě pacientů včetně hemofiliků.¹'² Pomocí portu se do žilního systému aplikují nitrožilní léky, a odpadá tak hledání vhodné žíly či její opakované napichování.³ Svoji funkci může plnit až několik let a péči o něj se dá snadno naučit.³ Jak takové zavedení portu probíhá, pro koho se hodí a na co si dát pozor?
12. 2. 2024

Naši partneři

Pokud jste na těchto stránkách nenalezli vše, co jste hledali, zkuste se obrátit na pacientské organizace. Hemofilikům a jejich rodinám nabízí poradenství, pomoc i členství ve své komunitě.

Český svaz hemofiliků

Český svaz hemofiliků
drop drop drop