#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hemofilici, zastavte krvácení co nejrychleji!

Krvácení je mezi lidmi s poruchou srážlivosti krve nejčastěji skloňovaným slovem. Existuje mnoho typů krvácení, některé jsou vzácné, jiné se objevují častěji. Jedno však mají společné – problém je třeba řešit co nejdříve.
Hemofilici, zastavte krvácení co nejrychleji!

Tím, že zastavíte krvácení hned v jeho počátku, docílíte toho, že:

  • snížíte pravděpodobnost vzniku trvalého poškození (např. kloubu),
  • zabráníte bolesti a potřebě brát na ni léky,
  • zmenšíte počet dalších léčebných opatření.

Nezapomeňte, že lidé s poruchami srážlivosti krve nekrvácejí rychleji než kdokoliv jiný. Nicméně pokud se hemofilik neléčí, krvácení bude trvat déle.

Raději neváhejte

Hemofilici by se měli řídit následujícími 4 zásadami pro včasnou léčbu.

  1. Vezměte si faktor hned, když se zraníte. To je zvláště důležité v případě, že se u vás poranění vyskytlo na stejném místě, které bylo krvácením poškozeno už v minulosti.
  2. Aplikujte faktor, kdykoliv si myslíte, že krvácíte.
  3. Sáhněte po faktoru pokaždé, když vidíte nebo cítíte jakékoliv známky krvácení – tedy brnění, bolest, teplo či otok.
  4. Pokud si nejste jisti tím, zda opravdu krvácíte, raději si faktor pro jistotu aplikujte.

Co odhalí zápisky

Je velmi důležité vést si záznamy o tom, kdy jste zažili krvácení a jak jste ho léčili. Někteří lidé s poruchami srážlivosti krve díky tomuto deníku zjistí, že větší krvácení u nich nastává při určitých činnostech nebo během svátků a dovolených. Jiní mají tendenci krvácet, když jsou nervózní nebo pod tlakem. Do svého „deníčku hemofilika“ byste si měli psát také veškeré léky a jejich dávky, které užíváte. Některé preparáty totiž mohou vyvolat silnější krvácení.

Kdy může být zle 

Některé typy krvácení jsou více nebezpečné než jiné, mohou dokonce ohrozit život. Na pozoru byste se měli mít, kdykoliv se objeví krvácení v oblasti:

  • hlavy,
  • oka,
  • hrdla či krku,
  • zad,
  • třísel,
  • kyčlí,
  • žaludku.

Pokud dojde ke zranění a následnému krvácení ve výše jmenovaných místech, vezměte si faktor a vyhledejte co nejdříve lékařskou pomoc. Mějte na paměti, že krvácení nemusí být vždy vidět. Rodiče malých hemofiliků by proto měli věnovat zvláštní pozornost tomu, co jejich potomek říká o tom, jak se cítí.

Kolik faktoru je potřeba? 

K léčbě různých druhů krvácení je nutné dosáhnout potřebné hladiny faktoru. Ta se udává v procentech (%) a je u každého typu krvácení jiná:

  • 80-100 % při krvácení hlavy, krku, hrdla, oka, žaludku, střev a pánevních svalů  či při jiném závažném a/nebo život, orgán či končetinu ohrožujícím krvácení (ve všech těchto případech vždy volejte lékaře),
  • 40 % při krvácení do svalů končetin a do kloubů.

Tyto doporučené hladiny faktoru nemusí fungovat u každého. Některým jedincům stačí k zastavení potíží méně, jiní potřebují naopak více faktoru. Přesné množství vám pomůže určit lékař.

(hah)

Zdroj:
www.hog.org

Novinky

Fyzioterapie pro hemofiliky – instruktážní brožurka obsahuje preventivní cvičení i cviky po krvácení či operaci

Fyzioterapie pro hemofiliky – instruktážní brožurka obsahuje preventivní cvičení i cviky po krvácení či operaci

Zkušenosti posledních let jasně dokazují, že péče o jedince s hemofilií musí být komplexní. Tedy nezahrnuje pouze podávání léčivých přípravků, tzv. antihemofilik, ale také prvky fyzioterapie a rehabilitace. Správně vedené cvičení nejen urychlí a usnadní hojení při krvácení, ale je zásadní i při jeho prevenci. Nová brožurka pro hemofiliky nabízí názorné příklady cviků určených jak pro dospělé, tak i pro děti.
26. 3. 2024
Brožurka o přenašečkách je určena nejen jim a jejich blízkým, ale i zdravotníkům

Brožurka o přenašečkách je určena nejen jim a jejich blízkým, ale i zdravotníkům

Po delší době plánování a příprav se nám nedávno podařilo vydat brožurku O přenašečství hemofilie. Je to vůbec první takto ucelený česky psaný edukační materiál, jehož cílem bylo shrnout danou problematiku – se všemi jejími projevy a důsledky. Na přípravě této brožury spolupracovala řada lékařů, zpracovala ji naše společnosti MeDitorial a iniciovali ji zástupci pacientských organizací, zejména pak předsedkyně společnosti Hemojunior a zároveň přenašečka hemofilie Kateřina Altmanová. Tématu přenašečství i brožurce se věnujeme i v následujícím rozhovoru s ní.
26. 3. 2024
Čeká vás zavedení portu? Přečtěte si o podrobnostech

Čeká vás zavedení portu? Přečtěte si o podrobnostech

Port je malá podkožní komůrka, která dokáže výrazně usnadnit život celé řadě pacientů včetně hemofiliků.¹'² Pomocí portu se do žilního systému aplikují nitrožilní léky, a odpadá tak hledání vhodné žíly či její opakované napichování.³ Svoji funkci může plnit až několik let a péči o něj se dá snadno naučit.³ Jak takové zavedení portu probíhá, pro koho se hodí a na co si dát pozor?
12. 2. 2024
Video: Nedovedu si představit život bez  hudby, říká hemofilik Bedřich Smrčka

Video: Nedovedu si představit život bez hudby, říká hemofilik Bedřich Smrčka

Bedřich Smrčka zasvětil téměř celý svůj život hudbě. Dlouhá léta vyučoval hře na žesťové nástroje na základní umělecké škole a také založil a vede dvě dixielandové kapely. S jedním z těchto hudebních těles pravidelně cestuje po světě, kromě Evropy opakovaně zamířil i na jazzové festivaly do zámoří – do Spojených Států, do Austrálie, na Nový Zéland. Do jaké míry mu jeho profesi a koníček zároveň komplikovalo závažné onemocnění hemofilie? Jak se zvládá vyrovnat s nemocí nyní a jak to bylo v jeho dětství? A jakým dalším aktivitám se 66letý hudebník věnuje? Podívejte se na nový poutavý pacientský příběh z cyklu Jak se žije s hemofilií. (lek)
5. 2. 2024

Naši partneři

Pokud jste na těchto stránkách nenalezli vše, co jste hledali, zkuste se obrátit na pacientské organizace. Hemofilikům a jejich rodinám nabízí poradenství, pomoc i členství ve své komunitě.

Český svaz hemofiliků

Český svaz hemofiliků
drop drop drop