#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak vybrat tu správnou školu pro hemofilika

Volba studijního oboru i vzdělávací instituce je pro nastartování kariéry zásadní. Kromě individuálních předpokladů a zájmů je však v případě hemofilika při výběru školy třeba zohlednit i další okolnosti.
Jak vybrat tu správnou školu pro hemofilika

Lékařská péče nablízku

Každému zájemci o studium se dnes nabízí mnoho možností při výběru školy – ať už v blízkosti jeho domova, nebo dále od rodičů. Jste-li hemofilik, rozhodně se zajímejte o vzdálenost nejbližšího hemofilického centra a dostupnost lékařské péče v místě svých budoucích studií. Je dobré se také zeptat, zda jsou „místní“ s kvalitou zdravotnických služeb spokojeni. Pokud se rozhodnete, že si chybějící faktor nebudete podávat sám, zjistěte si:

  • ordinační hodiny příslušného zdravotnického zařízení,
  • zda má dotyčný personál zkušenosti s aplikací faktoru,
  • kde a jak se bude srážecí faktor a jeho zásoby skladovat.

Na koleji

Typických univerzitních kampusů v americkém stylu zatím u nás mnoho nemáme. Ať už se ubytujete na koleji, nebo se rozhodnete pro „privát“, sledujte dopravní dostupnost (tramvaj, autobus, metro). Zaměřte se i na vzdálenost zastávek od fakulty a místa ubytování. Představte si, že vás jednoho školního dne z důvodu krvácení rozbolí koleno nebo kotník. Za takové situace několik kilometrů do školy pěšky neujdete. U vícepatrových budov je vhodné poohlédnout se po výtahu. Pokud si budete podávat chybějící faktor sám, zjistěte, zda ve svém pokoji budete mít ledničku, kde si lze zásoby faktoru ukládat.  

Bez sportu to nejde

Sportování ve škole je dobrý způsob, jak se zapojit do akademického života a seznámit se s novými lidmi. Navíc budete díky tréninkům udržovat své svaly a klouby v dobrém stavu. Vybírejte si sporty a aktivity, které vás příliš nezatíží a nezpůsobí následné zdravotní komplikace. Pro jistotu provozujte sport vždy s použitím ochranných pomůcek a nezapomeňte ani na protahovací a posilovací cviky.

S přihlédnutím k počasí

Pokud vás při každé změně počasí rozbolí kolena, vezměte při výběru školy v úvahu také regionální klima. Naše země sice není tak rozlehlá jako třeba USA, ale přece jen mezi Ostravou a Českými Budějovicemi rozdíly v počasí najdeme.

(hah)

Zdroj:
https://stepsforliving.hemophilia.org

Novinky

Fyzioterapie pro hemofiliky – instruktážní brožurka obsahuje preventivní cvičení i cviky po krvácení či operaci

Fyzioterapie pro hemofiliky – instruktážní brožurka obsahuje preventivní cvičení i cviky po krvácení či operaci

Zkušenosti posledních let jasně dokazují, že péče o jedince s hemofilií musí být komplexní. Tedy nezahrnuje pouze podávání léčivých přípravků, tzv. antihemofilik, ale také prvky fyzioterapie a rehabilitace. Správně vedené cvičení nejen urychlí a usnadní hojení při krvácení, ale je zásadní i při jeho prevenci. Nová brožurka pro hemofiliky nabízí názorné příklady cviků určených jak pro dospělé, tak i pro děti.
26. 3. 2024
Brožurka o přenašečkách je určena nejen jim a jejich blízkým, ale i zdravotníkům

Brožurka o přenašečkách je určena nejen jim a jejich blízkým, ale i zdravotníkům

Po delší době plánování a příprav se nám nedávno podařilo vydat brožurku O přenašečství hemofilie. Je to vůbec první takto ucelený česky psaný edukační materiál, jehož cílem bylo shrnout danou problematiku – se všemi jejími projevy a důsledky. Na přípravě této brožury spolupracovala řada lékařů, zpracovala ji naše společnosti MeDitorial a iniciovali ji zástupci pacientských organizací, zejména pak předsedkyně společnosti Hemojunior a zároveň přenašečka hemofilie Kateřina Altmanová. Tématu přenašečství i brožurce se věnujeme i v následujícím rozhovoru s ní.
26. 3. 2024
Čeká vás zavedení portu? Přečtěte si o podrobnostech

Čeká vás zavedení portu? Přečtěte si o podrobnostech

Port je malá podkožní komůrka, která dokáže výrazně usnadnit život celé řadě pacientů včetně hemofiliků.¹'² Pomocí portu se do žilního systému aplikují nitrožilní léky, a odpadá tak hledání vhodné žíly či její opakované napichování.³ Svoji funkci může plnit až několik let a péči o něj se dá snadno naučit.³ Jak takové zavedení portu probíhá, pro koho se hodí a na co si dát pozor?
12. 2. 2024
Video: Nedovedu si představit život bez  hudby, říká hemofilik Bedřich Smrčka

Video: Nedovedu si představit život bez hudby, říká hemofilik Bedřich Smrčka

Bedřich Smrčka zasvětil téměř celý svůj život hudbě. Dlouhá léta vyučoval hře na žesťové nástroje na základní umělecké škole a také založil a vede dvě dixielandové kapely. S jedním z těchto hudebních těles pravidelně cestuje po světě, kromě Evropy opakovaně zamířil i na jazzové festivaly do zámoří – do Spojených Států, do Austrálie, na Nový Zéland. Do jaké míry mu jeho profesi a koníček zároveň komplikovalo závažné onemocnění hemofilie? Jak se zvládá vyrovnat s nemocí nyní a jak to bylo v jeho dětství? A jakým dalším aktivitám se 66letý hudebník věnuje? Podívejte se na nový poutavý pacientský příběh z cyklu Jak se žije s hemofilií. (lek)
5. 2. 2024

Naši partneři

Pokud jste na těchto stránkách nenalezli vše, co jste hledali, zkuste se obrátit na pacientské organizace. Hemofilikům a jejich rodinám nabízí poradenství, pomoc i členství ve své komunitě.

Český svaz hemofiliků

Český svaz hemofiliků
drop drop drop