#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klouby hemofiliků: správné cvičení udržuje pohyblivost!

Kloubní aparát každého člověka se časem opotřebovává, proto je třeba se o něj starat. Lidem s hemofilií navíc hrozí poškození klubů způsobené krvácením. Pomoci může správná rehabilitace i fyzikální terapie.
Klouby hemofiliků: správné cvičení udržuje pohyblivost!

U hemofiliků, obzvláště těch bez profylaxe, se může objevit krvácení do kloubů. Bývá bolestivé a může vést k dlouhodobému zánětu a poškození kloubů. Následkem jsou pak jejich trvalé deformace, osové vychýlení, ztráta pohyblivosti i vznik končetin nestejné délky.

Nejvíce v ohrožení

Kolena, kotníky a lokty bývají hemofilickým krvácením postiženy častěji než ostatní klouby. Tato skutečnost je přičítána dvěma hlavním důvodům. Za prvé se jedná o klouby kladkové, ve kterých je možný pouze pohyb v jednom směru. Oproti nim kyčle a ramena disponují mnohem většími možnostmi, otáčejí se bez nadměrného napětí a do více stran. Tyto kulovité klouby nejsou proto postiženy krvácením tak často jako klouby kladkové. Za druhé nejsou kladkové klouby obklopeny ochrannými svaly. Ty jsou kolem kolen, kotníků a loktů umístěny nad a pod klouby a ve většině případů je zpevňují pouze vazy. Z tohoto důvodu nejsou tak dobře chráněny ze všech stran jako ramena či kyčle, jež jsou zpevněné vrstvami silných svalů ve svém okolí.

Role fyzikální terapie

Nejprve je třeba připomenout, že u lidí s hemofilií se nesmí používat termoterapie. Teplo způsobuje rozšíření krevních cév a zvyšuje průtok krve. K hlavním cílům účinné pomoci u hemofiliků patří podle odborníků postupy shrnuté zkratkou PRICE:

  • Protection – ochrana,
  • Rest – odpočinek,
  • Ice – ledování,
  • Compression – stlačení,
  • Elevation – vyvýšení.

PRICE spolu s koncentráty srážecích faktorů snižuje otok a poškození tkáně. Pro zachování pevnosti kloubu zpočátku začněte s izometrickým posilováním, pak postupně přejděte na progresivní cvičení. Vyzkoušejte pohyb v bazénu nebo se rozmazlujte ve vířivce. Pro klouby je pobyt ve vodě blahodárný. Vhodná jsou i aerobní cvičení. Pro prevenci nebo snížení postižení kloubů se dále doporučuje nácvik správné chůze, proprioreceptivní trénink nebo nošení ortéz, které poskytují stabilizaci a ochranu.

Cvičení, která mohou přinést úlevu 

Zní vám výše uvedené pojmy příliš složitě? Napovíme, jak správně trénink provádět. 

Izometrické posilování. Izometrie je metoda, se kterou se setkal téměř každý, jen o tom neví. Jedná se o statické napínání svalu v určité poloze při využití odporu. Při izometrickém posilování vzniká izometrický svalový stah za pomoci odporu, který klade určitá část těla či závaží. Když vyvíjíte tlak proti pevné překážce, stěně nebo stolu, provádíte izometrický cvik. Po dokončení nezapomeňte na krátký odpočinek. Příklad: V sedu na židli zkřižte bérce nohou přes sebe a tlačte zadní nohou vpřed a přední vzad. Tímto jednoduchým cvikem posilujete svalstvo dolních končetin.

Proprioceptivní trénink. Toto cvičení zvyšuje vnímání jednotlivých částí těla a pocitu pohybu (tzv. koordinační schopnosti), které lidský mozek přijímá přes takzvané proprioreceptory. Ty se nacházejí ve svalech, šlachách a kloubech. Jednotlivé cviky se musí provádět v nestabilních situacích, třeba během stání na jedné noze nebo při zavřených očích.

Progresivní svalová relaxace dle Jacobsona. Relaxaci tohoto typu se věnujte 2× denně 10 minut. Vyhraďte si místo a čas, kdy nebudete nikým rušeni. Nejprve napněte své svaly po dobu 10 až 15 sekund, poté se snažte co nejvíce uvolnit a své uvolnění procítit. Příklad: Napněte lýtka, špičky dopředu, paty dozadu a pak uvolněte. Své uvolnění můžete po každém cviku ohodnotit na stupnici od 1 do 10. Uvidíte, že časem bude relaxace účinnější.

Aerobní cvičení. Klasický aerobik rozhodně nepatří k vhodné aktivitě pro hemofilika. Příliš zatěžuje klouby. Zkusit lze spíše aqua aerobik. Pohyb ve vodě nadnáší, neklade tedy na klouby takové nároky a neopotřebovává je. Aqua aerobiku se lze věnovat celoročně v krytých bazénech, ale třeba i na dovolené u moře.

Vybrané aktivity vždy předem konzultujte se svým lékařem a fyzioterapeutem.

(hah)

Zdroje:
www.physiotherapy-treatment.com
www.extraround.cz
www.hanikvolleyball.cz
www.dobrapsychiatrie.cz
www.vylecime.c

Novinky

Fyzioterapie pro hemofiliky – instruktážní brožurka obsahuje preventivní cvičení i cviky po krvácení či operaci

Fyzioterapie pro hemofiliky – instruktážní brožurka obsahuje preventivní cvičení i cviky po krvácení či operaci

Zkušenosti posledních let jasně dokazují, že péče o jedince s hemofilií musí být komplexní. Tedy nezahrnuje pouze podávání léčivých přípravků, tzv. antihemofilik, ale také prvky fyzioterapie a rehabilitace. Správně vedené cvičení nejen urychlí a usnadní hojení při krvácení, ale je zásadní i při jeho prevenci. Nová brožurka pro hemofiliky nabízí názorné příklady cviků určených jak pro dospělé, tak i pro děti.
26. 3. 2024
Brožurka o přenašečkách je určena nejen jim a jejich blízkým, ale i zdravotníkům

Brožurka o přenašečkách je určena nejen jim a jejich blízkým, ale i zdravotníkům

Po delší době plánování a příprav se nám nedávno podařilo vydat brožurku O přenašečství hemofilie. Je to vůbec první takto ucelený česky psaný edukační materiál, jehož cílem bylo shrnout danou problematiku – se všemi jejími projevy a důsledky. Na přípravě této brožury spolupracovala řada lékařů, zpracovala ji naše společnosti MeDitorial a iniciovali ji zástupci pacientských organizací, zejména pak předsedkyně společnosti Hemojunior a zároveň přenašečka hemofilie Kateřina Altmanová. Tématu přenašečství i brožurce se věnujeme i v následujícím rozhovoru s ní.
26. 3. 2024
Čeká vás zavedení portu? Přečtěte si o podrobnostech

Čeká vás zavedení portu? Přečtěte si o podrobnostech

Port je malá podkožní komůrka, která dokáže výrazně usnadnit život celé řadě pacientů včetně hemofiliků.¹'² Pomocí portu se do žilního systému aplikují nitrožilní léky, a odpadá tak hledání vhodné žíly či její opakované napichování.³ Svoji funkci může plnit až několik let a péči o něj se dá snadno naučit.³ Jak takové zavedení portu probíhá, pro koho se hodí a na co si dát pozor?
12. 2. 2024
Video: Nedovedu si představit život bez  hudby, říká hemofilik Bedřich Smrčka

Video: Nedovedu si představit život bez hudby, říká hemofilik Bedřich Smrčka

Bedřich Smrčka zasvětil téměř celý svůj život hudbě. Dlouhá léta vyučoval hře na žesťové nástroje na základní umělecké škole a také založil a vede dvě dixielandové kapely. S jedním z těchto hudebních těles pravidelně cestuje po světě, kromě Evropy opakovaně zamířil i na jazzové festivaly do zámoří – do Spojených Států, do Austrálie, na Nový Zéland. Do jaké míry mu jeho profesi a koníček zároveň komplikovalo závažné onemocnění hemofilie? Jak se zvládá vyrovnat s nemocí nyní a jak to bylo v jeho dětství? A jakým dalším aktivitám se 66letý hudebník věnuje? Podívejte se na nový poutavý pacientský příběh z cyklu Jak se žije s hemofilií. (lek)
5. 2. 2024

Naši partneři

Pokud jste na těchto stránkách nenalezli vše, co jste hledali, zkuste se obrátit na pacientské organizace. Hemofilikům a jejich rodinám nabízí poradenství, pomoc i členství ve své komunitě.

Český svaz hemofiliků

Český svaz hemofiliků
drop drop drop