#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
World Hemophilia Day 2024
World Hemophilia Day 2024
World Hemophilia Day 2024

Měli by být hemofilici při výběru volně dostupných léků opatrnější?

Některá běžně dostupná léčiva mohou ovlivňovat srážlivost krve. Pozornost hemofiliků si zaslouží zejména léky proti bolesti a zánětu obsahující ibuprofen či kyselinu acetylsalicylovou. Jak k nim přistupovat? Mohou mít na srážlivost krve vliv i doplňky stravy? A jak je to s často diskutovaným působením česneku? Na otázky nám odpověděla hematoložka MUDr. Ester Zápotocká z Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. LF UK a FN Motol.
Měli by být hemofilici při výběru volně dostupných léků opatrnější?

Pro hemofiliky jsou vhodnější léky s obsahem paracetamolu

Jaká volně prodejná léčiva mohou ovlivňovat srážlivost krve, a být tak pro hemofiliky rizikovější?

Obecně se lidem s krvácivou poruchou nedoporučuje užívat léky s kyselinou acetylsalicylovou. Ta totiž významně blokuje některé funkce krevních destiček. Právě jejich fungování je pro zástavu krvácení obzvláště důležité, pokud již chybí či hůře pracuje jiná část srážlivého systému. Krevní destičky ovlivňuje, byť jiným způsobem, také řada protizánětlivých léků, které obsahují ibuprofen. Lze tedy říct, že užívání těchto léků, zejména opakované, zvyšuje riziko krvácení, například do zažívacího traktu.

Je tedy nezbytné, aby se hemofilici lékům proti zánětu a bolesti zcela vyhýbali?

Obecně je vhodné preferovat třeba paracetamol, který také patří mezi léky, jež dobře ovlivňují zvýšenou teplotu či bolest. Na druhou stranu v případě potřeby více ovlivnit zánět existují protizánětlivé léky s menšími nežádoucími účinky na funkci krevních destiček, tzv. COX-2 inhibitory. Ty lze podávat, byť spíše v nižších dávkách a po co nejkratší dobu.  

Co dělat, když hemofilik omylem zkonzumuje nevhodný lék

Jak moc je pro hemofilika rizikové, když zmiňované léky jednorázově užije?

Jistě ne zásadně nebezpečné. Doporučuje se, aby kyselinu acetylsalicylovou doma lidé s krvácivou poruchou neměli. Pokud jde o ibuprofen, hemofilici by se mu měli také vyhýbat. Ale zkušenost ukázala, že když nefunguje paracetamol, dočasně lze lék podat, například při vysoké teplotě. Opět ale jen jednorázově či po nejkratší nutnou dobu. Někteří pacienti po užití léku udávají o něco větší tendenci například ke krvácení z nosu. Hemofilici by si ale současně měli být vědomi rizika krvácení do zažívacího traktu a v případě, že by se objevila tmavá stolice, je potřeba to ihned řešit se svým ošetřujícím lékařem.

Je třeba podniknout v případě užití léku nějaká opatření?

U kyseliny acetylsalicylové je vhodné případné požití konzultovat s hematologem. Nicméně například výplach žaludku je zátěží a neměl by se provádět. V případě ibuprofenu určitě není potřeba nic zásadního podnikat, při požití léků s jeho obsahem není potřeba okamžitě vyhledat lékaře. Pokud by se objevila v následujících několika dnech tendence ke krvácení, je potřeba situaci řešit s hematologem.

Existují i další volně dostupné léky, při jejichž užití by hemofilici měli být opatrní nebo kterým by se měli zcela vyhnout?  

Většina léků nemá žádná další omezení. Některé volně dostupné léky proti nachlazení mohou obsahovat určité množství kyseliny acetylsalicylové, je tedy vhodné lékárníka požádat o radu, zda se v konkrétním léku nevyskytuje. Samozřejmě, všechny léky na ředění krve mohou být nasazeny jen v případě, že užití schválí hematolog a zajistí potřebná opatření. 

S česnekem střídmě

V souvislosti se srážlivostí krve se také hovoří o vlivu některých přírodních látek. Často je zmiňován například zázvor, česnek, případně byliny jako řimbaba a další. Jsou obavy namístě?

Ano, diskutuje se řada různých bylin či právě česnek. Jejich možný vliv na krvácení je spojen s požitým množstvím. Zde tedy platí spíše střídmost.

Hraje roli, jsou-li konzumovány v přirozeném stavu, v jídle, či čaji, případně jsou-li součástí doplňků stravy? 

V tomto případě se možné omezení týká spíše doplňků stravy, ve kterých by jednotlivé látky mohly být více koncentrované.

Hemofilici potřebují pestrý jídelníček

A naopak, poradila byste hemofilikům, které potraviny by neměli vynechávat, protože jsou pro ně přínosné?

Hemofilici potřebují pestrou stravu, bohatou na železo – maso, zeleninu, ořechy, luštěniny, celozrnné pečivo. Důležité je také omezit tučné a sladké potraviny, zejména s ohledem na prevenci obezity.

Zmínila jste železo, které při krvácení ztrácíme, je třeba mu u hemofiliků věnovat zvláštní pozornost? Vynahradí jeho možný deficit pestrá strava? Kdy je namístě hlídat jeho hladinu?

V běžném životě, pokud je hemofilik buď na profylaxi, či má lehčí formu onemocnění a nekrvácí (zejména do zažívacího traktu, z nosu apod.), většinou stačí na udržení hladiny železa v těle běžná, pestrá strava. V dětství se, i u zdravých dětí, s nedostatkem železa setkáváme, bývá relativně častý. Více hlídat hladiny železa je nutné zejména u osob, které na krvácení trpí, či u těch, které již prodělaly nějakou komplikaci (typu krvácení do zažívacího nebo močového traktu), popřípadě trpí navíc ještě onemocněním zažívacího traktu.

Pokud pacientovi s hemofilií jiný specialista předepíše lék, je vhodné konzultovat jeho užití s hematologem?

Hematologovi je vhodné dát zprávu o významnější změně zdravotního stavu a o lécích, které je potřeba dlouhodoběji užívat. Ale u hemofilie je léků, které by se opravdu neměly podávat, relativně málo. A o těch rizikových hemofilici většinou dobře vědí.   

(nik)

Novinky

Fyzioterapie pro hemofiliky – instruktážní brožurka obsahuje preventivní cvičení i cviky po krvácení či operaci

Fyzioterapie pro hemofiliky – instruktážní brožurka obsahuje preventivní cvičení i cviky po krvácení či operaci

Zkušenosti posledních let jasně dokazují, že péče o jedince s hemofilií musí být komplexní. Tedy nezahrnuje pouze podávání léčivých přípravků, tzv. antihemofilik, ale také prvky fyzioterapie a rehabilitace. Správně vedené cvičení nejen urychlí a usnadní hojení při krvácení, ale je zásadní i při jeho prevenci. Nová brožurka pro hemofiliky nabízí názorné příklady cviků určených jak pro dospělé, tak i pro děti.
26. 3. 2024
Brožurka o přenašečkách je určena nejen jim a jejich blízkým, ale i zdravotníkům

Brožurka o přenašečkách je určena nejen jim a jejich blízkým, ale i zdravotníkům

Po delší době plánování a příprav se nám nedávno podařilo vydat brožurku O přenašečství hemofilie. Je to vůbec první takto ucelený česky psaný edukační materiál, jehož cílem bylo shrnout danou problematiku – se všemi jejími projevy a důsledky. Na přípravě této brožury spolupracovala řada lékařů, zpracovala ji naše společnosti MeDitorial a iniciovali ji zástupci pacientských organizací, zejména pak předsedkyně společnosti Hemojunior a zároveň přenašečka hemofilie Kateřina Altmanová. Tématu přenašečství i brožurce se věnujeme i v následujícím rozhovoru s ní.
26. 3. 2024
Čeká vás zavedení portu? Přečtěte si o podrobnostech

Čeká vás zavedení portu? Přečtěte si o podrobnostech

Port je malá podkožní komůrka, která dokáže výrazně usnadnit život celé řadě pacientů včetně hemofiliků.¹'² Pomocí portu se do žilního systému aplikují nitrožilní léky, a odpadá tak hledání vhodné žíly či její opakované napichování.³ Svoji funkci může plnit až několik let a péči o něj se dá snadno naučit.³ Jak takové zavedení portu probíhá, pro koho se hodí a na co si dát pozor?
12. 2. 2024
Video: Nedovedu si představit život bez  hudby, říká hemofilik Bedřich Smrčka

Video: Nedovedu si představit život bez hudby, říká hemofilik Bedřich Smrčka

Bedřich Smrčka zasvětil téměř celý svůj život hudbě. Dlouhá léta vyučoval hře na žesťové nástroje na základní umělecké škole a také založil a vede dvě dixielandové kapely. S jedním z těchto hudebních těles pravidelně cestuje po světě, kromě Evropy opakovaně zamířil i na jazzové festivaly do zámoří – do Spojených Států, do Austrálie, na Nový Zéland. Do jaké míry mu jeho profesi a koníček zároveň komplikovalo závažné onemocnění hemofilie? Jak se zvládá vyrovnat s nemocí nyní a jak to bylo v jeho dětství? A jakým dalším aktivitám se 66letý hudebník věnuje? Podívejte se na nový poutavý pacientský příběh z cyklu Jak se žije s hemofilií. (lek)
5. 2. 2024

Naši partneři

Pokud jste na těchto stránkách nenalezli vše, co jste hledali, zkuste se obrátit na pacientské organizace. Hemofilikům a jejich rodinám nabízí poradenství, pomoc i členství ve své komunitě.

Český svaz hemofiliků

Český svaz hemofiliků
drop drop drop