#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sex a hemofilie: Vše, co jste chtěli vědět, ale báli jste se zeptat

Je sex pro hemofilika bezpečný? Hrozí mu krvácení? Co si může partner dovolit a čemu je lepší se vyhnout?
Sex a hemofilie: Vše, co jste chtěli vědět, ale báli jste se zeptat

Otázky na rizika spojená se sexem víří hlavou každému sexuálně aktivnímu hemofilikovi. A stejně tak i jeho partnerce či partnerovi. Aby spolu dvojice mohla o tématu otevřeně mluvit, potřebuje mít především dobré informace.

Aktivita jako každá jiná?

Nebezpečí krvácení při hemofilii se odvíjí od závažnosti choroby a také od rizikovosti aktivity. V tomto ohledu se sex nijak neliší například od sportů. Krvácení do svalů či kloubů tedy vzniknout může, stejně jako modřiny na kůži.

  • Modřiny a podlitiny vznikající po zdánlivě malých podnětech nejspíš budou k sexu u hemofilika patřit. Částečně jim můžete předejít něžnějším přístupem, například používáním polštářů proti tvrdým nárazům. Vyvarujte se také vytváření hravých „cucfleků“.
  • Riziko krvácení do kloubů či svalů je poměrně malé a nemělo by znamenat omezení v normální sexuální aktivitě. Dojít k nim však může rovněž.

Sex mívá nejrůznější podoby. V případě pochybností o určité praktice se nestyďte zeptat odborníků v centru pro léčbu hemofilie. Červenat se nemusíte – tamní lékaři již slyšeli leccos a pomáhat hemofilikům s problémy běžného života mají v náplni práce.

Příznaky krvácení nepřehlížejte

Krvácet může hemofilik z jakékoli části těla, do kteréhokoli svalu či kloubu. Sex však má určité zvláštnosti:

  • Intimní partie (oblast penisu a řitního otvoru) jsou bohatě prokrvené. I při drobném poranění tedy snadno vznikne krvácení, které vyžaduje ošetření. Pokud se objeví krvácení do šourku, je lepší vyhledat pomoc v centru pro léčbu hemofilie.
  • Může vzniknout krvácení do svalů pánevního dna, svalů podél bederní páteře a/nebo na stehně. Do tohoto svalového prostoru se vejde i velké množství krve. To může vést k závažné krevní ztrátě. Zároveň může zvětšený prokrvácený sval utlačit důležité cévy či nervy. Proto je důležité při příznacích takového krvácení co nejrychleji vyhledat pomoc v centru pro léčbu hemofilie. Hlavním příznakem je bolest v bedrech, břiše, pánevní oblasti či stehně, může se objevit i mravenčení nebo ztráta citlivosti dolní končetiny.

(luko)

Zdroje: 
stepsforliving.hemophilia.org
www1.wfh.org

Novinky

Fyzioterapie pro hemofiliky – instruktážní brožurka obsahuje preventivní cvičení i cviky po krvácení či operaci

Fyzioterapie pro hemofiliky – instruktážní brožurka obsahuje preventivní cvičení i cviky po krvácení či operaci

Zkušenosti posledních let jasně dokazují, že péče o jedince s hemofilií musí být komplexní. Tedy nezahrnuje pouze podávání léčivých přípravků, tzv. antihemofilik, ale také prvky fyzioterapie a rehabilitace. Správně vedené cvičení nejen urychlí a usnadní hojení při krvácení, ale je zásadní i při jeho prevenci. Nová brožurka pro hemofiliky nabízí názorné příklady cviků určených jak pro dospělé, tak i pro děti.
26. 3. 2024
Brožurka o přenašečkách je určena nejen jim a jejich blízkým, ale i zdravotníkům

Brožurka o přenašečkách je určena nejen jim a jejich blízkým, ale i zdravotníkům

Po delší době plánování a příprav se nám nedávno podařilo vydat brožurku O přenašečství hemofilie. Je to vůbec první takto ucelený česky psaný edukační materiál, jehož cílem bylo shrnout danou problematiku – se všemi jejími projevy a důsledky. Na přípravě této brožury spolupracovala řada lékařů, zpracovala ji naše společnosti MeDitorial a iniciovali ji zástupci pacientských organizací, zejména pak předsedkyně společnosti Hemojunior a zároveň přenašečka hemofilie Kateřina Altmanová. Tématu přenašečství i brožurce se věnujeme i v následujícím rozhovoru s ní.
26. 3. 2024
Čeká vás zavedení portu? Přečtěte si o podrobnostech

Čeká vás zavedení portu? Přečtěte si o podrobnostech

Port je malá podkožní komůrka, která dokáže výrazně usnadnit život celé řadě pacientů včetně hemofiliků.¹'² Pomocí portu se do žilního systému aplikují nitrožilní léky, a odpadá tak hledání vhodné žíly či její opakované napichování.³ Svoji funkci může plnit až několik let a péči o něj se dá snadno naučit.³ Jak takové zavedení portu probíhá, pro koho se hodí a na co si dát pozor?
12. 2. 2024
Video: Nedovedu si představit život bez  hudby, říká hemofilik Bedřich Smrčka

Video: Nedovedu si představit život bez hudby, říká hemofilik Bedřich Smrčka

Bedřich Smrčka zasvětil téměř celý svůj život hudbě. Dlouhá léta vyučoval hře na žesťové nástroje na základní umělecké škole a také založil a vede dvě dixielandové kapely. S jedním z těchto hudebních těles pravidelně cestuje po světě, kromě Evropy opakovaně zamířil i na jazzové festivaly do zámoří – do Spojených Států, do Austrálie, na Nový Zéland. Do jaké míry mu jeho profesi a koníček zároveň komplikovalo závažné onemocnění hemofilie? Jak se zvládá vyrovnat s nemocí nyní a jak to bylo v jeho dětství? A jakým dalším aktivitám se 66letý hudebník věnuje? Podívejte se na nový poutavý pacientský příběh z cyklu Jak se žije s hemofilií. (lek)
5. 2. 2024

Naši partneři

Pokud jste na těchto stránkách nenalezli vše, co jste hledali, zkuste se obrátit na pacientské organizace. Hemofilikům a jejich rodinám nabízí poradenství, pomoc i členství ve své komunitě.

Český svaz hemofiliků

Český svaz hemofiliků
drop drop drop