#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
World Hemophilia Day 2024
World Hemophilia Day 2024
World Hemophilia Day 2024

Bolest coby dennodenní součást života hemofiliků. Jak ji lze řešit?

Bolest je pro hemofiliky dobře známý vjem, ať už jde o bolení při krvácivých epizodách, anebo to dlouhodobé, spojené s komplikacemi hemofilie. Jak s bolestí bojovat, anebo ještě lépe – jak jí předcházet?
Bolest coby dennodenní součást života hemofiliků. Jak ji lze řešit?

Není bolest jako bolest

Rozlišujeme mezi dvěma základními druhy bolesti – akutní a chronickou.

Akutní bolest vzniká náhle a doprovází zranění a choroby, včetně procesu uzdravování. Varuje nás před nebezpečím nebo vznikem poranění a umožňuje nám na ně reagovat. Někdy trvá chvíli, jindy v řádu týdnů. Jakmile její přítomnost přesáhne hranici tří až šesti měsíců, mluvíme o bolesti chronické.

Chronická bolest přestává plnit funkci varovného signálu a pomocníka. Stává se sama o sobě nemocí, kterou je třeba řešit. Trvá šest měsíců a déle, často jde o dlouhodobou potíž, která zatěžuje náš organismus fyzicky i psychicky.

Zatímco akutní bolest se dá řešit odstraněním její příčiny a poměrně dobře reaguje na léky proti bolesti, u chronické bolesti eliminace jejího původce v mnoha případech není možná a je namístě komplexní přístup.

Bolest u hemofiliků se týká především kloubů

U osob s hemofilií doprovází akutní bolest krvácivé epizody. Typickým příkladem je krvácení do kloubů, které se objevuje ať už v důsledku nějakého úrazu, či zcela spontánně. Krev vniká do kloubního prostoru, kloub otéká a vzniká bolení, které bývá často popisováno jako ostré nebo tepající. Chronická bolest doprovází obávanou komplikaci hemofilie, kterou je tzv. hemofilická artropatie – poškození kloubů vyvolané opakovaným krvácením do nich. To dráždí výstelku kloubní dutiny, vyvolává chronický zánět a její přestavbu a ničí kloubní chrupavku. Chronická bolest se často popisuje spíše jako tupá a v průběhu dne může měnit svoji intenzitu.

Čtyři kroky k prevenci bolesti u hemofilie

Odborníci doporučují několik opatření, jak bolesti předcházet:

  1. Dodržujte nastavenou léčbu. V případě režimu „on demand“ se mějte na pozoru před všemi známkami krvácení a včas aplikujte chybějící srážecí faktor. Pokud se léčíte v profylaktickém režimu, dodržujte pravidelnost aplikace. Samozřejmostí jsou pravidelné kontroly u ošetřujícího hematologa.
  2. V případě krvácivé epizody dejte tělu čas na kompletní rekonvalescenci, odpočívejte a zbytečně poraněnou končetinu nezatěžujte.
  3. Vybírejte vhodné aktivity s ohledem na riziko úrazu.
  4. Pokud je to možné, zařaďte do svého programu pravidelný pohyb (ale ne ten z rizikové kategorie – které sem řadíme, naleznete například zde). Udržování zdravé váhy a posílení svalů pomáhají chránit klouby před poraněním a vznikem krvácení.

Jak na akutní bolest

V případě akutní bolesti je v první řadě nutné pátrat po její příčině a v případě, že jde o krvácivou epizodu, aplikovat srážecí faktor. Teprve poté je na pořadu dne řešení bolesti jako takové.

Někdy není třeba hned sahat po lécích, ale stačí postup tzv. RICE:

  • R (rest) – bolestivý kloub nezatěžovat a nechat odpočinout,
  • I (ice) – ledovat postižené místo,
  • C (compression) – obvázat a stáhnout postižené místo pro snížení otoku,
  • E (elevate) – zvednout postiženou končetinu nad úroveň srdce, což opět pomáhá snižovat otok i bolest.

S léky proti bolesti opatrně 

Pokud zmíněné RICE nezabírá, lze akutní bolest zkrotit celou řadou léků proti bolesti, tzv. analgetik. Ne všechny jsou ale vhodné pro hemofiliky. Část z nich totiž kromě bolesti ovlivňuje také srážení krve.

Z toho důvodu se z volně prodejných léků doporučují hemofilikům přípravky s paracetamolem, který svým účinkem nezasahuje do procesu srážení. Alternativou jsou pak některé léky vázané na lékařský předpis. 

Opatrnosti je třeba při užívání léků ze skupiny nesteroidních antirevmatik, kam patří například přípravky s ibuprofenem. Ty totiž ovlivňují schopnost destiček vytvářet krevní zátku a prodlužují tak krvácení. Což u hemofilie rozhodně nechceme. V nízkých dávkách podávaných krátkou dobu nemusí jít o problém, ale přesto je třeba se před jejich užíváním poradit s hemofilickým centrem. Lepší variantou jsou tyto léky ve formě lokálních léčiv, jako jsou krémy a gely. Nejproblematičtější léčivou látkou z kategorie nesteroidních antirevmatik je kyselina acetylsalicylová, které by se hemofilici měli vyhýbat úplně. 

V případě nedostatečného účinku volně prodejných léků se dá sáhnout i po silnějších alternativách. Ty už ale jsou na předpis, proto je třeba nejdříve konzultovat hemofilické centrum.

Jak na chronickou bolest

Chronická bolest je nepříjemnou a omezující potíží, která negativně zasahuje do našeho života. Z toho důvodu je potřeba řešit ji včas a nebát se ozvat.

Základem je léková terapie, kde se kromě analgetik využívají i léky z jiných lékových skupin. Jako další podpůrná léčba se používá fyzioterapie, rehabilitace a cvičení k posílení pohybového aparátu. Chronická bolest má také složku psychickou, proto je třeba myslet i na mentální zdraví a eventuálně řešit i to. Další možností jsou pak operační zákroky, které se soustředí na snížení poškození kloubu či jeho náhradu.

Vzhledem k nutnosti komplexního přístupu je nutné chronickou bolest řešit s hemofilickým centrem.

(jala)

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8500904/

https://glhf.org/managing-pain/

https://www.practicalpainmanagement.com/treatments/pharmacological/chronic-pain-patients-hemophilia-clinical-assessment-treatment-primer

Novinky

Fyzioterapie pro hemofiliky – instruktážní brožurka obsahuje preventivní cvičení i cviky po krvácení či operaci

Fyzioterapie pro hemofiliky – instruktážní brožurka obsahuje preventivní cvičení i cviky po krvácení či operaci

Zkušenosti posledních let jasně dokazují, že péče o jedince s hemofilií musí být komplexní. Tedy nezahrnuje pouze podávání léčivých přípravků, tzv. antihemofilik, ale také prvky fyzioterapie a rehabilitace. Správně vedené cvičení nejen urychlí a usnadní hojení při krvácení, ale je zásadní i při jeho prevenci. Nová brožurka pro hemofiliky nabízí názorné příklady cviků určených jak pro dospělé, tak i pro děti.
26. 3. 2024
Brožurka o přenašečkách je určena nejen jim a jejich blízkým, ale i zdravotníkům

Brožurka o přenašečkách je určena nejen jim a jejich blízkým, ale i zdravotníkům

Po delší době plánování a příprav se nám nedávno podařilo vydat brožurku O přenašečství hemofilie. Je to vůbec první takto ucelený česky psaný edukační materiál, jehož cílem bylo shrnout danou problematiku – se všemi jejími projevy a důsledky. Na přípravě této brožury spolupracovala řada lékařů, zpracovala ji naše společnosti MeDitorial a iniciovali ji zástupci pacientských organizací, zejména pak předsedkyně společnosti Hemojunior a zároveň přenašečka hemofilie Kateřina Altmanová. Tématu přenašečství i brožurce se věnujeme i v následujícím rozhovoru s ní.
26. 3. 2024
Čeká vás zavedení portu? Přečtěte si o podrobnostech

Čeká vás zavedení portu? Přečtěte si o podrobnostech

Port je malá podkožní komůrka, která dokáže výrazně usnadnit život celé řadě pacientů včetně hemofiliků.¹'² Pomocí portu se do žilního systému aplikují nitrožilní léky, a odpadá tak hledání vhodné žíly či její opakované napichování.³ Svoji funkci může plnit až několik let a péči o něj se dá snadno naučit.³ Jak takové zavedení portu probíhá, pro koho se hodí a na co si dát pozor?
12. 2. 2024
Video: Nedovedu si představit život bez  hudby, říká hemofilik Bedřich Smrčka

Video: Nedovedu si představit život bez hudby, říká hemofilik Bedřich Smrčka

Bedřich Smrčka zasvětil téměř celý svůj život hudbě. Dlouhá léta vyučoval hře na žesťové nástroje na základní umělecké škole a také založil a vede dvě dixielandové kapely. S jedním z těchto hudebních těles pravidelně cestuje po světě, kromě Evropy opakovaně zamířil i na jazzové festivaly do zámoří – do Spojených Států, do Austrálie, na Nový Zéland. Do jaké míry mu jeho profesi a koníček zároveň komplikovalo závažné onemocnění hemofilie? Jak se zvládá vyrovnat s nemocí nyní a jak to bylo v jeho dětství? A jakým dalším aktivitám se 66letý hudebník věnuje? Podívejte se na nový poutavý pacientský příběh z cyklu Jak se žije s hemofilií. (lek)
5. 2. 2024

Naši partneři

Pokud jste na těchto stránkách nenalezli vše, co jste hledali, zkuste se obrátit na pacientské organizace. Hemofilikům a jejich rodinám nabízí poradenství, pomoc i členství ve své komunitě.

Český svaz hemofiliků

Český svaz hemofiliků
drop drop drop